SYNOPSIS

De onvergelijkbare pracht van Napels gelegen in de schaduw van een vulkaan en aan het blauwe water van een enorme baai inspireerde Johann Wolfgang von Goethe tot de bekende uitroep: Napels zien en sterven.
Maar Napels heeft ook een andere complexere kant. Achter de pracht en praal die stamt uit de tijd toen Naples wereldwijd nog veel politieke en maatschappelijke invloed had, schuilt ook tegenspoed en armoede. Vincent Monnikendam daalde af in de achterafstraatjes en steile stegen waar zonnestralen nauwelijks doordringen waar donker drama en lichtzinnigheid de eeuwenoude stad in hun greep houden.
Centraal gegeven in de film is het werk ‘de zeven werken van barmhartigheid’ van Caravaggio, de meester van het clair-obscur. Dit altaarstuk werd in 1607 geschilderd in opdracht van de adellijke oprichters van de Pio Monte della Misericordia, een liefdadigheidsinstelling die tot op de dag van vandaag actief is. Verhalen over dit schilderij, de geschiedenis van de Pio Monte della misericordia, de vreugde en het verdriet van de Napolitanen wisselen elkaar af tot een veelkleurig portret. Met een hoofdrol voor de stad Napels zelf.

Belangrijke personen in Zielen van Napels zijn Pietro Gargano, hoofdredacteur van de krant Il Mattino en kenner van de stadsgeschiedenis, en Gian Paolo Leonetti, oud-voorzitter van de Pio Monte della Misericordia en rijke erfgenaam van een adellijk geslacht. Het barokke interieur van de villa waarin we hem zien, staat in groot contrast met de sobere entourage van de binnenstad. Hier verdient de transseksueel Gianni een schamel inkomen met het verkopen van lootjes voor de tombola en vertelt Pina over haar zware bestaan, terwijl ze in een fabriekje in een oude kelder trendy handtassen naait. De Russische schilderes Natalia Tsarkova probeert de essentie van het clair-obscur van de schilderijen van de door haar bewonderde Caravaggio over te brengen in haar eigen werk. Volgens haar is de bijzondere lichtbehandeling met sterke contrasten die zo karakteristiek was aan zijn werk, het symbool voor overleven, voor goed en kwaad en voor leven en dood.

In een stijl geïnspireerd op de kenmerkende licht-donker contrasten in de schilderkunst van Caravaggio, toont Zielen van Napels een inspirerend portret van een stad die al 2500 jaar heeft weten te overleven.

terug

:: CAST

o.a.

Pietro Gargano hoofdredacteur van een krant

Gianni transseksueel en tombola lootjes verkoper

Gian Paolo Leonetti oud-voorzitter Pio Monte della Misericordia

terug

:: FOTO’S

terug

:: CREW & CREDITS

Regie : Vincent Monnikendam
Scipt : Vincent Monnikendam
Cinematografie : Melle van Essen
Camera-assistentie : Sander Roeleveld
Geluid : Pieter Guijt
Productie : Cecile van Eijk
: Sherman de Jesus
Productie-assistentie : Eline van Wees
: Marco Funeroli
Montage : Albert Markus
Geluid Compositie : Jan Dries Groenendijk
Mixage : Jan Willem van den Brink

terug

:: AWARDS EN FESTIVALS

Kiev 2005 Ex-Aequo prijs Beste documentaire

Shanghai 2005 Magnolia Award

The most innovative documentary in the humanities

terug

:: REVIEWS

“Zielen van Napels is een fenomenale rijke film, waarvoor Monnikendam zich als regisseur zich zo grootmoedig opstelde dat hij de stad zelf de regie liet voeren over haar eigen verhaal” – de filmkrant

“Monnickendam in de voetsporen van Caravaggio, niet met het schildersdoek en een penseel maar met een 16 mm camera en een digitale montagetafel.”- Trouw

“Langs de flanken van de eeuwig grommende Vesuvius dalen we af naar de Italiaanse stad met het meest volkse karakter en een geschiedenis als een afzonderlijk koningrijk waarvan de trots en rijke cultuur nog altijd doorzinderen.” – Noord Hollands Dagblad